Lezingen

In het stille seizoen als het plantenleven sluimert, presenteert Heikie Hoeksma een tweetal lezingen. De Tuin van Heikie Hoeksma in woord en beeld, is een boeiende lezing, over zijn bijzondere tuin, die in binnen- en buitenland beroemd is. Een tweede lezing heeft als titel meegekregen: In fleurich plaatsje en praatsje oer flora en fauna, ús greidefûgels yn’t bysûnder. Vertaald: “Een vrolijk plaatje en praatje over flora en fauna, onze weidevogels in het bijzonder.” Een amusante en leerzame lezing. Als weidevogelkenner bij uitstek vertelt Heikie Hoeksma bij de Vogelwachten in Friesland over zijn omzwervingen door het veld.  De presentatie is in het Fries.

Tuinlezing


De tuin van Heikie Hoeksma in woord en beeld


Harkema- Aan de hand van schilderachtige beelden wordt een wandeling door de tuin gemaakt met af en toe, middels een gedicht, een uitstapje naar de boerderij van zijn grootouders of naar een ander verstild plekje in de omgeving.Als natuurman pur sang en rasverteller is de spreker een graag geziene gast bij de afdelingen van Groei & Bloei in het land. Rond een historisch woudhuisje, verscholen in het bomengroen, wordt door Heikie Hoeksma op een artistieke manier getuinierd. Harmonie qua vorm en kleur staat voorop. Inspirerend zijn de creatieve borders, die een eigen kleurenschema hebben: roodviolet, rood, wit, geel en blauw-roze. De impressionistische kleurencombinaties nodigen uit tot intens genieten. In de tuin spelen ook geurende bloemen, die vlinders trekken een belangrijke rol. Schilderachtig zijn de hoekjes met kuip- en potplanten. Door jaarlijks tientallen nieuwe soorten te introduceren hebben de borders een experimenteel karakter en dat maakt deze speelse manier van tuinieren juist zo spannend. Heikie Hoeksma is tevens auteur van het boek Hortus Naturalis- van keukenkruid tot oude boerenbloem- alsmede van een drietal dichtbundels, waarin tuin, natuur en de mens centraal staan. Zijn aanstekelijke geïnspireerdheid staat borg voor een gezellige tuinavond, met vooral tips uit de praktijk.


Lezingen

Terugblik Dialezing Heikie Hoeksma bij Groei & Bloei, Veendam oktober 2010


Wat hadden we een bijzondere eerste ledenavond met Heikie Hoeksma!Wat een veelzijdige man. Dichter, filosoof, schilder met bloemen. Genoten hebben we.Er kwamen deze avond dan ook een groot aantal leden en belangstellenden opdraven om de dialezing van deze bekende Friese tuinkunstenaar bij te wonen. Op zijn geheel eigen wijze liet hij ons genieten van zijn kleurenborders die o.a. voor een deel uit dahlia’s bestaan. En dan wel zodanig gerangschikt alsof men naar een schilderij kijkt met diepte en kleurenvakken. Tijdens het vertonen van deze bijna dichterlijke borders werden er door hem zelf geschreven verzen voorgedragen of vertelde hij over wat hij in het veld had gezien en beleefd. Want hij was zoals hij zei: vogelman, natuuraanschouwer, tuinier, dichter en verteller. In die volgorde. Kortom een boeiend mens, die urenlang kan vertellen zonder in herhaling te vervallen. Een heel bijzondere avond.


Henk Rave